Arkiv, samhällelig glömska och överlevnad

Katarina Thurell i Poznan

Föreställ dig att inte få tala ditt eget modersmål, inte få läsa böcker på ditt eget språk, inte få ta del av allt som rör ditt kulturarv, såväl berättelser, seder, klädedräkt, utöva din religion, än mindre få tillgång till information i arkiv. Det är verkligheten för uigurerna i Xinjiang idag.

Vi vet väldigt lite om vad som förstörs eller i övrigt begränsas i tillgänglighet avseende uiguriska arkiv och bibliotek i Xinjiang. Idag har flera viktiga moskéer rivits i Xinjiang och det finns därmed också en överhängande risk att unika arkiv har förstörts. Det har även framkommit uppgifter om att ett större arkiv för ljud och bild nyligen förstörts.

Katarina Thurell, seniorkonsult, ArkivIT och Patrick Hällzon, doktorand i turkiska språk vid Uppsala universitet, deltog i en kongress för antropologer i Poznan, Polen i augusti 2019 som därefter följdes av ett nytt seminarium arrangerat av uiguriska utbildningsföreningen i Stockholm den 31 augusti med föredraget Uigurerna, arkiv, samhällelig glömska och överlevnad.

Syftet med föredragen var att uppmärksamma forskare och den uiguriska diasporan på att det finns unika samlingar av arkiv och litteratur i Sverige från Östturkestan/Xinjiang. Dessa samlingar kom till Sverige via forskaren och diplomaten Gunnar Jarring liksom svenska missionärer under åren 1892-1938.

En förhoppning är att kunna nominera Gunnar Jarring-samlingarna i Lund respektive Istanbul till UNESCO:s program Memory of the World.

På bilden ovan ses Patrick Hällzon och Katarina Thurell under deras föredrag i Poznan.

Fler nyheter

Cookie notice
ArkivIT.se använder sig av cookies. Om du inte vill att vi använder cookies vid ditt besök kan du när som helst ändra inställningar för cookies i din webbläsare.