Systemvetenskap för informationshanterare
Målgrupp
Kostnad
Datum & Tid
Plats
Sista anmälningsdag
Med utgångspunkt i ArkivIT:s erfarenhet från många arkivprojekt har vi sammanställt de centrala begrepp och metoder inom systemvetenskap som du har stor nytta av att känna till i ditt arbete som informationshanterare/arkivarie.
Målsättningen är att du som deltagare ska få förståelse för vad som ingår i systemutveckling, vilket gör det enklare för dig att kravställa IT-system och prata med utvecklare.
Kursen består av både teori och övningar. Vi startar på en nivå så att ingen förkunskap om systemutveckling är nödvändig.
Exempel på moment i kursen:
- Informationsmodellering
- Databaser
- Filsystem
- Metadata
- XML
- Programmeringsspråk
- Olika e-arkiv-system
- OAIS-standarden
- E-arkiveringskedjans länkar
Presentation av kursledarna
Tom Jonsson
Tom är civilingenjör från Datatekniklinjen på KTH och har sedan examen 1995 jobbat i en kombination av roller som konsultchef, konsult, verksamhetsutvecklare, produktchef, kursansvarig lärare, mentor och säljare.
Tom är en uppskattad ledare och som IT-konsult har han varit i kontakt med en stor mängd olika företag, deras arbetssätt och organisation. Han har jobbat med hela utvecklingskedjan från förstudie och kravfångst till leverans av färdiga systemkomponenter förbåde front- och backend. Teknikmässigt är det verktyg efter behov som gäller, Tom har god kunskap om många programmeringsspråk och teknikplattformar.
Leif Pettersson
Efter att ha byggt utställningar på museum i tio år växlade Leif över till arkivarieyrket. Idag, drygt 30 år senare, har han arbetat med många former av informationshantering och de olika aspekter som finns inom det arbetsområdet. Leif har växelvis arbetat inom statlig kultursektor, inom landstingsverksamheter samt som konsult.
Innan Leif började på ArkivIT arbetade han som bevarandestrateg för Stockholms läns landstingsarkiv. Leif har erfarenheter inom hantering av teknisk information, informationsmodellering, digitala format, e-arkivering, sökbarhet och processutveckling.
Anmälan
Avbokningsregler
• Fakturering sker vid anmälan till kursen
• Senast en vecka före kursen kan avbokning ske, varvid kursavgiften kan användas för ombokning till senare kurs. Om du istället önskar att få återbetalning av pengar gäller följande:
• Vid avbokning minst 1 vecka före kursstart återbetalas 50% av kursavgiften.
• Vid avbokning mindre än 1 vecka före kursstart utgår inte någon återbetalning