Kurs: Att vara en digital byråkrat

Målgrupp

Yrkestitlar såsom registrator, dokumentcontroller, arkivarie, arkivhandläggare, nämndsekreterare, informationssäkerhetssamordnare, dataskyddsombud, systemförvaltare, processledare, projektledare eller motsvarande roller

Kostnad

29 900 (exkl. moms) kr

Datum & Tid

Från: 2025-01-28 09:00
Till: 2025-04-01 12:00

Plats

Digitalt, du behöver dator eller motsvarande enhet för att delta

Sista anmälningsdag

2025-01-20

Vi kallar denna kurs ”Digitala byråkrater” för att vara just en digital byråkrat är bland det finaste vi vet! 

En digital byråkrat, eller administratör, behöver kunna mycket om hur myndigheter och förvaltningar ska fungera för att möta de krav och förväntningar som den digitala transformationen ställer. Oavsett om du har jobbat ett tag eller är ny i din roll vill vi med denna utbildning ge dig en kunskapsplattform och ett forum för diskussion om gränsdragningsfrågor och olika metoder för att genomföra ditt arbete på bästa sätt.  

Kursen erbjuder kunskap och alternativa sätt att tänka om informationshantering inom offentlig sektor. Vi gör detta utifrån behovet att koppla ihop flera olika delar med gemensamma beröringspunkter, beroenden och ibland även motsättningar – kort sagt ”informationshantering à la ArkivIT”. Genom vår breda kompetens inom olika angränsande frågor kan våra experter ge en helhetsbild och fördjupningar inom olika angränsande delar av informationshantering inom offentlig sektor.  

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom offentlig administration och regelbundet har med olika aspekter av digitalisering att göra. Vi tror att du har en arbetstitel som registrator, dokumentcontroller, arkivarie, arkivhandläggare, nämndsekreterare, informationssäkerhetssamordnare, dataskyddsombud, systemförvaltare, processledare, projektledare eller motsvarande.   

Kursupplägg 

Kursen innehåller 5 block och kommer att hållas under fyra dagar under fyra månader.  

För samtliga block finns definierade läromål och syften, som vi gemensamt går igenom inledningsvis i varje block. Undervisningen sker både i form av föreläsningar, gemensamma (digitala) övningar samt möjlighet till diskussion i gruppen. Du kommer även få mindre hemuppgifter mellan kurstillfällena.   

Kursen sker digitalt.  

Bild föreställande schemat för kursen digitala byråkrater.

Block 1: Offentlig styrning, 28 januari  

Blocket syftar till att ge dig som deltagare en översiktlig bild av hur det offentliga Sverige styrs – utifrån ett informationshanteringsperspektiv. Vi pratar om vilka lagar och regler som gäller för den information som hanteras inom våra myndigheter och förvaltningar. Vi kommer även titta på skillnader mellan kommun, stat och region samt undersöka vad som händer om olika styrande regelverk tycks ”krocka” med varandra.

Vi blandar teori med gemensam diskussion runt olika exempel.

Lärare: Magdalena Sjödahl och Roger Broberg.

Block 2: Hantera allmänna handlingar, 1 april samt 6 maj

Syftet med detta block är att ge dig som deltagare antingen en fördjupad eller en övergripande inblick i hanteringen av allmänna handlingar och informationshantering i offentlig sektor. Blocket ges i två anpassade versioner – en för dig som dagligen jobbar med diarieföring och arkivfrågor och en för dig som jobbar med angränsande frågor såsom informationssäkerhet, systemförvaltning eller dataskyddsfrågor.

I båda versionerna kommer vi att prata om processkartläggning, informationsvärdering och arbetet med att säkerställa en god informationshantering genom hela informationens livscykel. Exemplen och diskussionsuppgifter anpassas utifrån er som deltar.

Lärare: Magdalena Sjödahl.

Block 3: Flöden, styrning och system i en digitaliserad värld, 11 mars

Det här blocket ska ge en förståelse för vad som händer när du skriver in uppgifter i ett verksamhetssystem, exempelvis när du registrerar en reseräkning eller en handling i ett ärende, samt hur viktigt det är vad du skriver in för uppgifter.

Syftet med blocket är att ge en övergripande förståelse för vad som krävs ur ett struktur- och dataperspektiv för att uppnå ett obrutet digitalt informationsflöde. Centrala begrepp för detta är metadata och databaser.

I det här blocket får ni lära er ett visst mått av systemkunskap med syfte att få en förståelse hur IT-baserade system sedan kan kopplas ihop och varför metadata är så viktigt när detta görs. Vi tar oss framåt genom att växla mellan undervisning och gemensamma övningar under dagen.

Lärare: Leif Pettersson.

Block 4: Informationssäkerhet och dataskydd, 1 april samt 6 maj

Blocket tar sig an syftet med informationssäkerhet, som är att ha kontroll på all information som hanteras inom organisationen. Det handlar i första hand om att kartlägga och värdera informationen som flödar i verksamheten. Utifrån den kunskapen görs bedömningar av om viss information behöver skyddas och hur det ska göras.

Vi tittar särskilt på regelverken i dataskyddsförordningen men även cybersäkerhetslagen. En fråga som berörs är: Vad är egentligen skillnaden mellan informationssäkerhet och dataskydd?

Blocket ges i två anpassade versioner – en för dig som dagligen jobbar med informationssäkerhet, systemförvaltning eller dataskyddsfrågor samt en för dig som i huvudsak arbetar med exempelvis diarieföring och arkivfrågor.

Vi kommer under utbildningen att ha en dialog kring hur skydd av information, exempelvis via lagar och regler påverkar öppenhet och bevarande.

Lärare: Roger Broberg.

Block 5: Utveckla verksamhet och hantera förändring, 1 april och 6 maj

Syftet med blocket är att ge grundläggande färdigheter och verktyg som stöttar utveckling och förändring av sin verksamhet.

Blocket kommer ge insikter i effektiv verksamhetsutveckling och hållbar förändringsledning, exempelvis:

  • Vanliga metoder för verksamhetsutveckling
  • Vad en verksamhetsprocess är samt vilka möjligheter och fallgropar som finns
  • Vad ett verksamhetsutvecklingsprojekt är och hur det bäst planeras och drivs
  • Hur människor generellt reagerar på förändring och vilka principer som finns för att åstadkomma hållbar förändring

Under första delen av blocket (1 april) kommer du få träna på att kombinera punkterna ovan i ett fiktivt case. Efter denna del får du som hemläxa att applicera lärdomarna i den egna verksamhetens med dess unika behov och utmaningar.

Under andra delen av blocket (6 maj) presenterar och reflekterar vi över hemläxan. Målet är att varje deltagare ska få med sig ett konkret utkast på effektiv verksamhetsutveckling, som dessutom stödjer hållbar förändring, för den egna verksamheten.   

Blocket genomförs genom en blandning av presentation, reflektion och träning.  

Lärare:  Gustav Rönne

Anmälan

Digital administration och informationshantering i den digitala transformationen - 28 januari 2025

Avbokningsregler

• Fakturering sker vid anmälan till kursen

• Senast en vecka före kursen kan avbokning ske, varvid kursavgiften kan användas för ombokning till senare kurs. Om du istället önskar att få återbetalning av pengar gäller följande:

• Vid avbokning minst 1 vecka före kursstart återbetalas 50% av kursavgiften.

• Vid avbokning mindre än 1 vecka före kursstart utgår inte någon återbetalning