Krönika Behöver du kunna kod som arkivarie? av Alexandra Meija
Det var en gång en junior arkivarie som i sitt arbete tittade i olika databaser och på olika datorsystem. Det hon såg var symboler och bokstäver, siffror och variabler. Det var rad på rad med obegripligheter. Det var ett helt annat språk, någonstans där inne måste det finnas logik, men för henne kunde det lika gärna vara någon som slumpmässigt kastat in nästan vad som helst. Hon tänkte att hon sparar det till en regnig dag och fortsatte förteckna sina pappersarkiv.
Efter några år började arkivarien röra sig mot e-arkivering, och såg de märkliga tecknen igen. Den här gången tänkte hon: ”Tänk om det betyder något? Kanske är det värt att veta? Arkivarien, som nu var senior, arbetade numera som e-arkivarie (d.v.s. en helt vanlig arkivarie som behandlar e- arkiv som de flesta arkivarier idag behöver kunna göra) som hanterade leveranser till e-arkivsystem och tog fram krav inför upphandling av IT-lösningar. Här kom hon i kontakt med begrepp som metadata, XML, CSV och mer och mer kod. Hon började se ett mönster i de märkliga bokstäverna. Men hur skulle hon lära sig mer?
Det är nog ingen som undgått att arkivarien är jag. Jag arbetar numera som projektledare inom informationshantering och har även börjat lära mig att programmera. Det jag upptäckte och som jag upplevt är en stor missuppfattning om kod är att du inte behöver vara ett geni i matematik. Vad du behöver är ett kreativt och logiskt tänkande. Exempelvis förstå att om jag gör så här i koden så kommer det här att hända. Du måste kunna tillämpa struktur för att koden ska kunna köras korrekt. Du måste använda rubriker på rätt sätt för att det ska fungera för personer med tillgänglighetsproblem och du måste också tänka på namn, styling och så vidare och så vidare. Så många saker måste komma till liv när du gör systemet och att det är lätt att använda och med det enkelt att lagra information. Slutligen, när systemets livscykel är över, måste man förstå hur man exporterar systemet, antingen till ett nytt affärssystem eller till ett e-arkiv.
Och det är inte en nackdel om du har ett intresse för IT frågor och vill sätta dig in i och förstå arbetet, det underlättar för både dig och IT-utvecklarna.
Frågan som dyker upp är om jag som arkivarie eller numera projektledare verkligen behöver lära mig programmera. Det korta svaret är nej. Man jobbar oftast med en utvecklare som kan de här sakerna. Men som med allt annat är det så att om man har lite bakgrundskunskap så är det lättare att kommunicera och man kan också förstå begränsningar i vad man kan göra och även hur lång tid något tar. Som utomstående tittar man på en kodsnutt och tänker att det här ser enkelt ut, men när man gör det själv inser man att det tar tid att åstadkomma det. Du får buggar, du måste testa något, prova igen, hitta en ny lösning, koda, få buggar och cirkeln fortsätter. Som arkivarie är det inte ditt jobb att göra eller veta dessa saker. Vad du behöver veta är hur informationen ska se ut när den läggs in i eller tas ut ur ett system, du bör känna till metadata om information och bevarande tekniker och filformat, kort sagt, de saker om informationen som du behöver för att hitta den nu och i framtiden, vilket är en arkivaries arbetsuppgift. Vad jag ofta har märkt är att andra människor verkar förutsätta att man som arkivarie ska kunna allt det tekniska, som hur man transformerar data eller hur man exporterar data från ett system till ett annat. Det är samma sak som att be teknikern/utvecklaren att vara arkivarie. Ja, det finns några övermänniskor där ute, men de är inte många och det är inte meningen att de ska vara det heller.
Som jag förut poängterat så underlättas arbetet och samarbetet med IT-utvecklarna om man har en grundläggande förståelse för principerna, men detsamma kan sägas om varje gång man samarbetar med någon från ett annat yrke. Och det är inte en nackdel om du har ett intresse för IT frågor och vill sätta dig in i och förstå arbetet, det underlättar för både dig och IT-utvecklarna. Detsamma kan också sägas tvärtemot, att om IT-utvecklarna förstår din roll och din kompetens så går arbetet smidigare och genererar en högre kvalité.
Nästa gång du tänker att din arkivarie borde kunna kod eller förstå alla tekniska termer, tänk istället på de saker som den personen bidrar med, det är inte de tekniska färdigheterna, för det får du från andra roller. Istället har du någon som hanterar information och vet hur man bevarar den, de vet vad de ska göra, inte hur de ska göra, och vad de ska göra är nyckeln till att bevara informationen för framtiden.
Alexandra Meija
Roll: Projektledare och junior webbutvecklare
Arbetsplats: ArkivIT
Alexandras yrkesbana har varit rätt brokig. Från läraryrke till registrator, till arkivarie till projektledare och nu senast webutveckling. Det finns alltid en strävan att lära sig nytt och utveckla sig som ligger bakom. När hon inte arbetar med denna eminenta tidning eller projektleder andra försöker hon sig på ett gäng olika hobbies eller umgås med familj och vänner.