
Informationssäkerhet som tjänst
Informationshantering handlar om att hitta bra strukturer, arbetssätt och systemstöd för organisationens information under informationens hela livscykel.
Våra konsulter kan i samband med arbetet kring dataskyddsförordningen hjälpa er med att nivån på informationssäkerheten hamnar rätt.
En god informationssäkerhet är oftast den främsta garanten för att konsekvensen av en eventuell incident ska bli hanterbar. Omvänt är en bristande informationssäkerhet ett av de största hoten för en organisation. Vi kan hjälpa er att granska och analysera nivån för ert befintliga informationssäkerhetsarbete. Vid behov tar vi fram handlingsplaner för hur ni ska förbättra och förvalta arbetet framåt, vi kan självklart finnas med som stöd även då.
1. Ett ledningssystem som är byggt på standarder
Ert ledningssystem för informationssäkerhet bör vara utformat i enlighet med etablerade standarder. Systemet ska utgå från analyser av er verksamhet och ska beakta alla relevanta krav för er informationssäkerhet. Det ska även finna riskbedömningar, informationsklassningar och GAP-analyser enligt bästa praxis.
2. Utifrån de analyser som gjorts ska styrdokument och handlingsplaner tas fram
Utifrån det behov som framkommer i tidigare analyser samt önskemål om hur organisationens ledningssystem ska bedrivas ska det finnas utformade strategiska informationssäkerhetsmål som anger riktning för arbetet framåt.
3. Riktlinjer och instruktioner för att hantera information på ett säkert sätt
För att underlätta ett informationssäkert arbete i organisationen bör det finnas dokumenterade riktlinjer och instruktioner som är anpassade och kommunicerade till mottagaren. Även utbildningsinsatser inom informationssäkerhet är ett viktigt område att säkerställa.
4. Periodisk och kontinuerlig kontroll
Informationssäkerhetsarbetet ska regelbundet följas upp för att säkerställa att det fungerar enligt önskemål. Dels ska ledningssystemet i stort följas upp på en övergripande nivå, men även mindre insatser ska följas upp för att säkerställa att de har avsedd verkan, t.ex. implementerade säkerhetsåtgärder.
Exempel på kurser vi kan erbjuda: Utbildning i offentlighet och sekretess, informationssäkerhet samt hantering av allmänna handlingar, relevanta lagar och bestämmelser, registratur och e-arkiv, praktisk arkivkunskap, diarieföring och dess principer från grunden, diariet och GDPR eller utbildning i ett specifikt ärendehanteringssystem.
Vi kan hjälpa till med att ta fram utbildningstillfällen från det allmänna till det specifika, allt utifrån verksamhetens behov och krav.
Informationshantering handlar om att hitta bra strukturer, arbetssätt och systemstöd för organisationens information under informationens hela livscykel.
ArkivIT kan hjälpa er i alla delar kring LIS, från verksamhetsutveckling och informationshantering till analyser och revisioner.
Vi har specialister som kan hantera de delar som just er organisation har mest behov av.
Beskriv din förfrågan i formuläret eller kontakta oss via telefon 08-410 008 01 så kan vi berätta mer om hur vi kan stå till tjänst för er.
Beskriv din förfrågan i formuläret eller kontakta oss via telefon 08-410 008 01 så kan vi berätta mer om hur vi kan skräddarsy en kurs för just er organisation.